Bij het gebruik van testosteron of andere anabole steroïden in hoge doseringen stopt het lichaam met het zelf produceren van testosteron. Een bijgevolg is dat ook de spermaproductie stil komt te liggen. Dit effect is niet onmiddellijk en dus zijn mannen in het begin van een anabolenkuur vaak nog wel vruchtbaar. Dan zijn er namelijk nog voldoende spermacellen in de testikels waarvan de productie vóór de kuur is begonnen. Maar in de loop van de maanden wordt merkbaar dat de vruchtbaarheid sterk vermindert, net als dat de testikels ook merkbaar krimpen.
Bij vrijwel elke man daalt de spermaproductie in een kuur sterk. Sterker nog, in ons onderzoek bij 100 anabolengebruikers zagen we dat er bij 1 op de 4 mannen zelfs helemaal geen spermacellen meer in het ejaculaat zaten na een aantal maanden kuren. Dit noemen we azoöspermie. Dit kan een groot probleem zijn voor mannen die een kinderwens hebben en zich hier niet bewust van zijn. Het kan hen (en hun partner) soms verrassen als ze erachter komen dat ze onvruchtbaar zijn geworden als gevolg van het anabolengebruik terwijl ze een actieve kinderwens hebben.
Als iemand stopt met het gebruik van anabole steroïden, duurt het gemiddeld ongeveer een jaar voordat de spermaproductie weer tot op het oorspronkelijke niveau is hersteld. Dit langzame herstel is een probleem, aangezien veel mannen tegen die tijd alweer met een nieuwe kuur zijn begonnen. Dit kan de vruchtbaarheid nog verder onder druk zetten. Hierbij moet worden opgemerkt dat deze data voortkomen uit onderzoek waarbij de vruchtbaarheid is gemonitord na één kuur van gemiddeld 4-5 maanden lang. De genoemde hersteltijd van een jaar is waarschijnlijk langer voor mannen die langer dan dat gebruikt hebben. Denk aan mannen die een blast and cruise-protocol volgen, want ook tijdens een cruise of testosteronsubstitutietherapie (TRT) herstelt de vruchtbaarheid niet. In dit soort gevallen neemt het risico op blijvende onvruchtbaarheid toe.
Denk dus goed na over een eventuele kinderwens als je voornemens bent om anabole steroïden te gebruiken. Het is uiteraard niet een groot probleem als die kinderwens er (nog lang) niet is, of als het gezin al compleet is. Als je op korte termijn (binnen een jaar) kinderen wilt krijgen, dan is kuren waarschijnlijk nooit verstandig en kun je de kuur beter uitstellen. En als je meer tijd hebt, is het misschien goed om je hierover door ons te laten adviseren. Wij kunnen je uitleggen wat in jouw planning een verantwoorde aanpak is. Eventueel is het, als je twijfelt over je vruchtbaarheid, mogelijk om via ons spermaonderzoek aan te vragen. Met een verwijskaart kun je bij het ziekenhuis in jouw regio dit onderzoek in gang zetten. Daarnaast hebben wij de mogelijkheid een traject te starten voor het invriezen van sperma (cryopreservatie).
Er zijn ook mogelijkheden om de vruchtbaarheid te verbeteren met medicatie. Het geneesmiddel hCG (humaan choriongonadotrofine, verkrijgbaar onder merknamen zoals Pregnyl, Ovitrelle of Gonasi) lijkt veel op het hormoon LH en is in staat om de spermaproductie op een goed niveau te houden of te verbeteren. Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar het effect van hCG tijdens een testosteronkuur, maar het is goed denkbaar dat de vruchtbaarheid dan minder wegzakt dan zonder dit middel. Daarnaast hebben wij positieve resultaten gezien van TRT in combinatie met hCG om op de lange termijn de vruchtbaarheid op een redelijk niveau te houden. Verder is hCG goed te gebruiken om na een kuur de vruchtbaarheid te ondersteunen in het herstel.
Het is echter belangrijk op te merken dat hCG afkomstig van de zwarte markt vaak onbetrouwbaar is. Soms bevat het geen hCG of slechts in een lage dosis. Vooral dat laatste is moeilijk te achterhalen, omdat het soms wel een merkbaar effect op de testikels kan hebben, en dus de indruk wekt redelijk zuiver te zijn. Daarom is het belangrijk om het middel alleen onder begeleiding van een arts te gebruiken. Dan kom je minder snel voor verrassingen te staan. Als wij een medische aanleiding zien om de vruchtbaarheid te verbeteren, dan kunnen we vanuit de Android Health Clinic eventueel hCG voorschrijven.