Anabole steroïden worden vaak gebruikt door krachtsporters om de spiergroei en spierkracht te verbeteren. Echter, naast de gewenste effecten kunnen ze ook ongewenste bijwerkingen veroorzaken, zoals acne. Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die zich manifesteert als puistjes, mee-eters en ontstekingen op de huid. Het komt het meest tot uiting op de schouders, de rug en de borst, alsook de bovenarmen, de nek en het gelaat.

In ons onderzoek bij 100 gebruikers van anabole steroïden gaf de helft van de deelnemers aan acne te hebben tijdens de kuur. Bij ongeveer 5% betrof dit een ernstige vorm met uitgebreide onderhuidse ontstekingen. De oorzaak is de sterke stijging van androgenen in het lichaam. Dit verhoogt onder andere de talgproductie in de huid, wat resulteert in verstopte poriën en ontstekingen, wat op zijn beurt leidt tot pustels en papels (puistjes en bultjes). Bovendien kunnen anabole steroïden de groei van de huidcellen stimuleren, waardoor de dode huidcellen niet effectief kunnen worden afgescheiden, wat ook kan bijdragen aan verstopte poriën.

Bij het ontstaan van acne kan iemand zelf enkele stappen ondernemen om het probleem te verminderen. Ten eerste kan een goede huidverzorgingsroutine bijdragen aan een vermindering van acne. Vermijd comedogene producten, zoals vette crèmes en oliën, en was je gezicht niet te vaak omdat dit de acne juist kan verergeren. Daarnaast is het raadzaam een gezond dieet te volgen, voldoende water te drinken en stress te verminderen, omdat deze factoren ook invloed kunnen hebben op de huidconditie. Met name diëten met een hoge glycemische index zijn in verband gebracht met acne, en in mindere mate ook zuivelproducten. Al is het bewijs naar een effect van voeding op acne nog niet heel overtuigend en zal het effect gemiddeld genomen klein zijn. Tot slot leidt het stoppen van de anabole steroïden vaak tot een verbetering van de huidconditie, hoewel dit soms meerdere weken tot maanden kan duren.

Als zelfzorgmaatregelen niet voldoende zijn om acne te verminderen, kan het zinvol zijn een deskundige te raadplegen. Bij de Android Health Clinic kunnen we adviezen geven over hoe om te gaan met anabole steroïden om de acné te verminderen. Daarnaast hebben we kennis van de juiste medicatie en kunnen deze ook voorschrijven. In eerste instantie bestaat de behandeling uit crèmes met retinoïden en antibiotica. Bij ernstige acné kan gekozen worden voor isotretinoïne (Roaccutane). Al deze middelen dragen bij aan het verminderen van ontstekingen, het reguleren van de talgproductie en het bevorderen van een gezondere huid.

Maak een afspraak