Eén van de organen van waar anabole steroïden een invloed op kunnen uitoefenen zijn de nieren. De nieren zijn verantwoordelijk voor het op orde houden van de vochthuishouding en het uitscheiden van afvalstoffen. Dit doen ze door bloed continu door miljoenen microfilters te persen en vervolgens de samenstelling van de urine te wijzigen.

Wat de precieze invloed van anabole steroïden op de nieren is is niet heel erg goed bekend. Ze kunnen de nieren in ieder geval waarschijnlijk beschadigen via een hogere bloeddruk. Er zijn tevens aanwijzingen dat ze de nierfilter aantasten waardoor eiwitten door de filter kunnen lekken en in de urine belanden.

In ons onderzoek van 100 mannen die een anabolenkuur deden, hebben we gezien dat de nierfunctie, gemeten aan de hand van de creatininespiegel, gemiddeld met ongeveer 5% afneemt. Inderdaad nam ook de lekkage van eiwitten in de urine toe. Deze effecten leken beide omkeerbaar te zijn, dus de nierfunctie herstelt meestal na afloop van een anabolenkuur.

Een valkuil bij het schatten van de nierfunctie op basis van de creatininespiegel is dat deze waarde in het bloed ook licht kan stijgen tijdens een anabolenkuur door onschuldige zaken. Zo kan dit komen door een verandering van het creatinemetabolisme in spierweefsel, maar ook door een toename van de spiermassa. Als mannen creatinesupplementen gebruiken verhoogt dit deze spiegel doorgaans ook. Dit is in deze gevallen onschuldig, omdat het niet te wijten is aan een verminderde nierfunctie.

Bij een verhoogde creatininespiegel is het dus niet altijd zeker of dit ook daadwerkelijk een verandering in nierfunctie betekent. Het is dan zinvoller om de cystatine C-spiegel te meten, die geen last heeft van de genoemde factoren. Overigens lijkt onderzoek naar de nierfunctie met deze parameter ook te wijzen op een verslechtering van de nierfunctie bij anabolengebruik.

Heb jij tijdens bloedonderzoek een verhoogde creatininespiegel gezien ofwel een afwijkende nierfunctie? Overweeg dan om een volgende keer een cystatine C-meting te doen. Het analyseren van de urine op microscopisch bloed en eiwitverlies is ook zinnig. Tot slot kunnen de nieren gemonitord worden met echografie, om de afmetingen te vervolgen (welke iets zegt over eventuele geleden schade), en te zien of er stuwing is van de urineleiders.

Wees zuinig op je organen als je anabolen gebruikt en wees alert op eventuele schade die hierbij kan ontstaan. Als je vragen hebt over anabolen en nierfunctie dan kun je bij ons terecht in de Android Health Clinic. Wij kunnen bloedonderzoek doen met cystatine C en de uitslagen voor je interpreteren. Ook urineonderzoek en echografie is bij ons mogelijk.

Vraag bloedonderzoek aan