Het gebruik van anabole steroïden, zoals testosteron, heeft als voordeel dat het de spiergroei kan bevorderen en de kracht kan vergroten. Echter, naast de voordelen die deze middelen kunnen bieden, brengen ze ook verschillende gezondheidsrisico's met zich mee. Een van de belangrijkste risico's is een verhoogd LDL-cholesterol, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten op de lange termijn.

LDL-cholesterol, ook wel bekend als het 'slechte' cholesterol, is een type cholesterol dat zich opbouwt in de wanden van de bloedvaten. Wanneer de hoeveelheid LDL-cholesterol in het bloed gedurende langere tijd verhoogd is, kan dit leiden tot vernauwingen en verstoppingen in de bloedvaten, wat de doorbloeding van organen kan belemmeren. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten, waaronder een hartaanval of een beroerte.

Het gebruik van anabole steroïden kan het LDL-cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Het mechanisme hierachter is onduidelijk. Mogelijk zetten anabole steroïden de lever aan tot het aanmaken van meer cholesterol of verlagen ze de klaring ervan. Bovendien kan het gebruik van anabole steroïden leiden tot een vermindering van HDL-cholesterol, het 'goede' cholesterol dat helpt om het LDL-cholesterol uit de bloedvaten te verwijderen. De combinatie van deze twee veranderingen is nog ongunstiger dan dat ze afzonderlijk zouden zijn: de zogenaamde LDL/HDL-ratio verslechtert.

In ons onderzoek bij 100 anabolengebruikers zagen wij het LDL-cholesterol gemiddeld met 0,45 mmol/L stijgen en het HDL-cholesterol met 0,40 mmol/L dalen tijdens het gebruik van anabole steroïden. Beide waarden keerden weer terug naar wat ze voor de kuur waren nadat er gestopt werd met de toediening van anabole steroïden.

Om de gezondheidsrisico's van een verhoogd LDL-cholesterol te verminderen, is het belangrijk om dit probleem aan te pakken. Een manier om dit te doen is door het anabolengebruik aan te passen. Het verminderen van de dosering of de duur van het gebruik kan helpen om het LDL-cholesterolgehalte te verlagen. Daarnaast maakt het uit voor welke middelen je kiest, zoals injecteerbare versus orale middelen. Het is ook belangrijk om te investeren in cardiovasculaire training en een gezonde voeding, om zo het cholesterolgehalte op een natuurlijke manier te verlagen.

Als leefstijlaanpassingen onvoldoende zijn om het LDL-cholesterol te verlagen, of omdat het effect van de anabole steroïden te krachtig is, zijn er verschillende medicijnen beschikbaar die kunnen helpen. Bijvoorbeeld statines: dit zijn medicijnen die de cholesterolproductie in de lever remmen. Hoewel statines relatief weinig populair zijn vanwege de kans op bijwerkingen, kan vrijwel iedereen (soms na enig zoekwerk of wisselen van soort) een statine vinden die geen bijwerkingen veroorzaakt. Dat terwijl ze een verlaging van het LDL-cholesterol teweegbrengen van 30-50%, wat meer is dan welk dieet of leefstijlaanpassing dan ook. Bovendien is er intussen enorm veel betrouwbaar wetenschappelijk bewijs verzameld dat deze middelen de kans op hart- en vaatziekten verlagen en veilig zijn op de lange termijn. De gezondheidswinst hiermee is groot.

Als je je zorgen maakt over je anabolengebruik en het effect ervan op je cholesterolgehalte, ben je van harte welkom om een afspraak bij ons te maken zodat we je hierover kunnen informeren. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van medische begeleiding aan mensen die anabole steroïden gebruiken. Naast het geven van adviezen over je kuur of je testosterongebruik, kunnen we desgewenst ook medicatie voorschrijven die het LDL-cholesterol verlagen. Wij zijn groot voorstander van veilig en verantwoord anabolengebruik.

Maak een afspraak