Anabole steroïden worden vaak gebruikt door bodybuilders, gewichtheffers en andere atleten om hun spiermassa en kracht te vergroten. Het gebruik van anabole steroïden kan echter leiden tot een verhoogde bloeddruk. In de praktijk zien we dat zowel de boven- als onderdruk tijdens een kuur stijgen met circa 5-10 mmHg. In ons onderzoek bij 100 anabolengebruikers zagen wij gemiddeld een stijging van de bovendruk met 7 mmHg en onderdruk met 3 mmHg tijdens de kuur. Het mechanisme waarmee anabole steroïden de bloeddruk verhogen is niet helemaal bekend, maar hangt mogelijk samen met het vasthouden van vocht en zout.

Een hoge bloeddruk (hypertensie) kan op de lange termijn een aantal ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder beroertes en chronische nierschade. Het is daarom belangrijk om regelmatig de bloeddruk te meten als je anabole steroïden gebruikt. Dit kan eenvoudig thuis worden gedaan met behulp van een bloeddrukmeter. Gebruik hiervoor een bovenarmmeter met een manchet die groot genoeg is voor jouw bovenarm. Op de website van de Hartstichting is een lijst met betrouwbare meters te vinden. Een betrouwbare meter waar wij goede ervaringen mee hebben is de Microlife BP B3 Comfort+. Al zijn de overige meters uit de lijst van de Hartstichting uiteraard ook goed.

Het beste kun je een meter hebben die automatisch drie keer achter elkaar een meting doet en hiervan het gemiddelde geeft. De meeste smartphones hebben standaard een applicatie waarin de bloeddruk kan worden bijgehouden (bijvoorbeeld Samsung of Apple Health). Meet de bloeddruk drie à vijf maal per week op een rustig moment, 's ochtends en/of 's avonds en leg dit vast. Pas met meerdere metingen over een periode ontstaat een duidelijk beeld van de bloeddruk en kan op tijd worden ingegrepen als deze te hoog is. Idealiter is de bloeddruk (lager dan) 120/80 mmHg; pas boven 135/85 mmHg zijn maatregelen nodig.

Er zijn verschillende manieren waarop je je bloeddruk zou kunnen verlagen. De eerste is door voldoende te bewegen en te sporten. Regelmatige cardiovasculaire training kan helpen om de bloeddruk te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Een andere manier om de bloeddruk te verlagen is door een gezond dieet te volgen. Dit betekent het beperken van de inname van zout en het eten van veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Het is ook belangrijk om alcohol en cafeïne te vermijden, aangezien deze stoffen de bloeddruk kunnen verhogen.

Als deze maatregelen niet toereikend zijn om de bloeddruk te verlagen, is het een overweging om hiervoor medicatie te nemen. Tijdens een consult bij de Android Health Clinic kijken we graag mee naar jouw registratie van de bloeddruk. Als er met leefstijl geen verbetering meer mogelijk is, kunnen we medicatie voorschrijven. Wij hebben uitgebreide ervaring met vrijwel alle soorten (en combinaties) bloeddrukverlagers en weten welke nodig zijn om de bloeddruk effectief te verlagen met zo min mogelijk bijwerkingen.

Met andere woorden, realiseer je dat anabole steroïden een negatieve invloed hebben op de bloeddruk. Meet deze regelmatig en houd de uitkomsten bij. Pas waar mogelijk je leefstijl aan en overweeg medicatie bij een te hoge bloeddruk. Dit is één van de manieren waarop je anabole steroïden kunt gebruiken en zo veel mogelijk kunt proberen om de negatieve gevolgen op de lange termijn te voorkomen.

Maak een afspraak